Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam Bedrijf


 

MVO beleid bij Meubelmakerij De Esdoorn

Duurzaam ondernemen is voor ons bedrijf een vanzelfsprekendheid. Al sinds de oprichting in 1990 zijn wij daar mee bezig. Onder duurzaam verstaan wij bijvoorbeeld ook het zorgen voor een lange(re) levensduur van onze producten. Door materiaal van een hoge kwaliteit te gebruiken en een duurzaam productieproces zorgen wij ervoor dat onze producten langer mee gaan.

“Meubelmakerij de Esdoorn behoort tot de koplopers van Nederland.”

Dit blijkt uit een MVO scan die in het voorjaar van 2011 is uitgevoerd door Gertrud van Leeuwen MVO Advies. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een integraal onderdeel van onze bedrijfsvoering geworden. Met onze producten helpen wij ook onze klanten duurzamer te worden.

Ons bedrijf staat open voor medewerkers met een achterstand, met als doel hen te ondersteunen in hun traject gericht op economische zelfstandigheid. Bovendien gaan wij nog een stap verder door de bedrijfsvoering voor een deel af te stemmen op mensen die blijvend beperkingen hebben om toe te groeien naar volledige economische zelfstandigheid. Sociale duurzaamheid is één van de aspecten van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen(people). De andere aspecten zijn de zorg voor het milieu (planet) en goed bestuur (profit).  

 

De Triple P-benadering

 
People, Planet, Profit bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geeft inzicht in het proces waarbij wij streven naar een optimale balans. 
 

Hieronder vindt u 10 voorbeelden van ons MVO beleid. 

People (sociaal beleid)
  • Resultaten van klantevaluaties worden teruggekoppeld aan alle medewerkers in het maandagmorgenoverleg.

  • Medewerkers worden gestimuleerd zich te ontwikkelen, feedback te geven op het productieproces en krijgen een interne training.

  • Het hout voor de meubelmakerij komt van berkenproductiebossen in Rusland waar geen kinderarbeid plaatsvindt.

  • Medewerkers worden gestimuleerd om met de fiets naar het bedrijf te komen of te carpoolen. Er is bewust gekozen voor een vast tarief voor reiskostenvergoeding en niet per kilometer.

 
Planet (zorg voor het milieu)
  • Het bedrijfsgebouw is in 2004 energiezuinig gebouwd. Hierbij is ook rekening gehouden met een mensvriendelijk ontwerp van hout met veel daglicht. De verlichting is daarop ingesteld. Het afzuigsysteem functioneert volgens het WTW (warmte-terug-win) principe. Vloerverwarming is per zone geregeld. Ook zijn de machines energiezuinig.

  • Bij het ontwerp- en productieproces wordt hout -uit één stuk- optimaal benut, om nauwelijks houtafval te hebben. Er wordt zo min mogelijk spaanplaat en MDF gebruikt (beiden bevatten lijm). De verf die voor de meubels gebruikt wordt, is een milieuvriendelijke watergedragen lak.

  • Ons resthout en zaagsel worden apart ingezameld voor recycling. Het betreft de hoogste kwaliteit type A-houtafval: onbehandeld, ongelakt en niet geïmpregneerd. Het wordt voor 86% hergebruikt als grondstof voor persplaten/ pallets en voor 32% voor het leveren van groene energie. Hiermee besparen wij 42780 ton CO2 uitstoot per jaar. (713 kg CO2 per ton houtafval).

 Profit (goed bestuur)
  • De kwaliteit van een duurzaam product staat hoog in het vaandel. Even belangrijk daarbij is het continue proces om efficiënter te werken en tijd te besparen waardoor de kostprijs omlaag kan. Feedback van klanten en medewerkers op het ontwerp- en productieproces zijn hierbij essentieel.

  • Nieuwe producten worden ontwikkeld op basis van vragen van opdrachtgevers en vanuit de eigen innovatiedrang. Alle medewerkers worden uitgedaagd om nieuwe ontwerpen of aanpassingen te bedenken.

  • Van de winst van het bedrijf gaat een percentage naar een weeshuis in Zuid-Afrika via het project Vliegende Meubelmakers.

 
 

 

 

 
 

 

 
 
MVO is een continue proces. Kansen voor de toekomst zijn voor ons energie opwekken middels zonnepanelen. Ook willen wij onze bedrijfsauto’s nog zuiniger laten rijden. Verder overwegen wij de aanschaf van fairtrade, milieuvriendelijke bedrijfskleding. De zoektocht naar FSC of PEFC gecertificeerd hout voor onze productie blijft ook een belangrijk aandachtspunt.
 
 

 


 


HRIF is betrokken bij projecten in meer dan 40 landen in Oost-Europa, Centraal Azie, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-en Midden-Amerika 

HRIF is een non-profit organisatie.

 

 

 

 

Contactgegevens:

Schuttevaerstraat 50
8471 ZZ Wolvega

0561-446679

info@esdoorn.com